Zilvervisjes of papiervisjes?

Ze zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden. We hebben het over zilvervisjes en papiervisjes. Het eerste soort is bij menigeen wel bekend, maar wanneer we papiervisjes aantippen, horen we weinig herkenning. “Mensen denken vaak dat ze last hebben van zilvervisjes maar in veel gevallen blijkt dat het gaat om papiervisjes. Dat is vervelend, want dit kleine diertje kan heel snel weg glippen en leeft van vezels in papier, of van bijvoorbeeld textiel van plantaardige vezels”, vertelt Han Schorfhaar van Ongediertebestrijding Schorfhaar. 

Kenmerken
Papiervisjes veroorzaken veel meer schade dan de zilvervisjes die wel veel uiterlijke kenmerken delen. Zo hebben beide kruipende insecten fijne, glanzende schubben en drie staartachtige draden en twee lange antennes. Beide insectensoorten zijn met name in het donker actief.

Ventileren
Nu de zomer voorbij is en we richting de winter gaan, worden onze woningen minder geventileerd. Deuren en ramen staan in de zomerperiode nou eenmaal vaker open dan in de winterperiode. Zilvervisjes gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Papiervisjes kunnen prima overleven in een drogere omgeving maar houden niet van de frisse buitentemperatuur. Han adviseert daarom dan ook om je woning goed te blijven ventileren.

Papier op zolder opruimen
Wie heeft er op zolder geen dozen staan met oude boeken, schilderijen, administratie, schoolspullen, knutselwerkjes van de kinderen of bijvoorbeeld oude jaargangen van tijdschriften? Han: “Boeken en papieren kun je het beste opbergen in goed afsluitbare plastic boxen zodat ze niet als voedsel dienen voor papiervisjes. Heb je bijvoorbeeld boekenkasten op warme plaatsen staan, controleer dan met regelmaat of ze nog intact zijn en geen vraatschade hebben opgelopen. Papiervisjes zijn ook vaak aanwezig op zolders waar een cv-ketel hangt. Zorg dat je naden en kieren dicht met kit zodat de insecten zich niet door het huis kunnen verspreiden”.

Bestrijden
Natuurlijk geldt voor alle ongedierte; voorkomen is beter dan bestrijden. Maar hebben papiervisjes jouw woning ontdekt, dan is het noodzaak om direct in actie te komen. Deze insecten planten zich namelijk snel voort. Het vrouwtje legt in haar leven tot wel 100 eitjes. Zorg daarom voor een lage luchtvochtigheid, ventileer goed en zorg dat de temperatuur in de ruimtes niet te hoog is. De insecten kun je bestrijden met een chemisch bestrijdingsmiddel. Deze middelen kunnen echter schadelijk zijn voor kinderen of huisdieren. Tref je een plaag aan, schakel dan een gediplomeerd ongediertebestrijder in om de papiervisjes op een vakkundige wijze te bestrijden. Ongedierte, bel Han!