Wespennest in de maak

De wespenkoningin start eind april, begin mei met het verzamelen van stukjes hout dat ze fijnkauwt en vermengt met speeksel tot een dun, papierachtig materiaal. Hiermee bouwt ze de eerste cellen van het wespennest waarin ze ongeveer 20 eicellen afzet. Halverwege mei zijn deze eicellen uitgegroeid tot larven, die zich ontpoppen tot werksters. Vanaf dit moment wordt het bouwen van het wespennest overgenomen door de werksters en legt de koningin uitsluitend nog de eitjes.

Wespennest
Een beginnend nest ziet er niet spannend uit. Het is eerder een bijzonder kunstwerk dan dat het nest als vervelend wordt ervaren. Dat verandert als die paar kraamkamers aan het einde van de zomer uitgegroeid zijn tot een flink wespennest. Het nest is niet meer het domein van 20 wespen maar kan wel uitgegroeid zijn tot een nest waar 5.000 wespen hun onderkomen hebben gevonden. Aan het eind van de zomer zijn er geen larven meer in het nest. Dat is veelal het moment dat de wespen voor overlast gaan zorgen.

Zoetekauw
Een wespennest kun je tegenkomen in de tuin, schuur maar ook op de zolder van woningen en schuren. Wespen voeden zich onder meer met het zoete braaksel van de larven. Als er aan het eind van de zomer geen larven meer in het nest zijn, is er meer kans dat de wespen voor overlast zorgen. Een wesp is een zoetekauw. Zoet eten en drinken hebben een enorme aantrekkingskracht op de wespen. Dit is de periode in het jaar dat Ongediertebestrijding Schorfhaar erg druk is met het bestrijden van wespennesten.

Klein wespennest
Vind je een beginnend nest, vraag je dan af of het nest problemen kan gaan geven. Het is aan te raden om het nest vroegtijdig te bestrijden als je verwacht dat de locatie van het wespennest gaat zorgen voor overlast. Wespen vangen ook heel veel insecten waar we als mens overlast van ervaren. Dus vind je een nest achter in de tuin waar je amper komt, kun je overwegen om het nest te laten zitten.

Wel of niet verwijderen?
Wespennest aangetroffen en twijfel je over wel of niet verwijderen? Neem contact op met ongediertebestrijder Han Schorfhaar van Ongediertebestrijding Schorfhaar. Han is gecertificeerd ongediertebestrijder en geeft je snel en deskundig advies.

Verwijderen wespennest
Een actief wespennest moet eerst bestreden worden voordat besloten wordt om het nest definitief te verwijderen. Han beschikt over professioneel materiaal en beschermingsmiddelen waarmee hij een wespennest vakkundig en snel kan verwijderen.