Voedertafel niet alleen in trek bij vogels

In de wintermaanden zitten we meer binnen dan we in de overige maanden van het jaar doen. Vanuit de woonkamer bij de warme kachel is vanachter het glas van alles waar te nemen in de tuin of het balkon. Wellicht heeft een egeltje een beschut plekje in de tuin gevonden voor zijn winterslaap. Wat te denken van alle vogelsoorten die in de Nederlandse tuinen bivakkeren? Niet voor niets vindt eind januari de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Alle vogels die tijdens de jaarlijkse tuinvogeltelling gedurende een half uur in je tuin of balkon landen, tel je en geef je door aan de vogelbescherming.

Let op overtollig voer
In de wintermaanden hangen we pinda’s, vetbollen en vogelvoernetjes op in de tuin om de vogels te helpen om de winter door te komen. Wie geniet er niet van als bijvoorbeeld roodborstjes, meesjes en vinkjes de voedertafel bezoeken in de tuin. Let er wel op dat wanneer er ’s nachts veel voer blijft liggen, dit ook zorgt voor dieren in de tuin of op het balkon. “Het vogelvoer maar ook bijvoorbeeld broodkruimels en etensresten die uit een uitgeklopt tafellaken vallen kunnen zorgen voor een ongedierteplaag. Door het extra voer dat ze voorhanden hebben, planten ze zich onder meer snel voort. Een penetrante geur in bijvoorbeeld de schuur verraad de aanwezigheid van muizen”, vertelt Han Schorfhaar van Ongediertebestrijding Schorfhaar.

Tips om overlast van ongedierte te voorkomen
Het beste advies om overlast van ongedierte in de tuin of op het balkon te voorkomen is om zo min mogelijk voer op te hangen of neer te zetten. Han begrijpt echter ook dat men geniet van de aanblik van al die vogelsoorten in de tuin. Daarom adviseert Han om het voer weg te halen aan het einde van de middag. Vergeet niet om de restjes op de grond ook op te ruimen. Het kan ook helpen om voer hoog op te hangen en dan aan een dun draadje.

Overlast van muizen en ratten in de tuin?
Heb je ondanks deze kleine tips toch het vermoeden dat je een muizen- of rattenplaag in of rondom huis hebt aangetrokken? Neem contact op met Han. Han is een gespecialiseerd ongediertebestrijder en geeft een helder advies en plan van aanpak om ervoor te zorgen dat ongedierte snel en effectief wordt bestreden.