Ongediertebestrijding Schorfhaar IPM-gecertificeerd

Ongediertebestrijding Schorfhaar is het jaar 2023 goed begonnen. Het Markelose ongediertebestrijdingsbedrijf is namelijk Integrated Pest Management (IPM) gecertifieerd. Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om chemische middelen te gebruiken is het per 1 januari 2023 verplicht om gecertificeerd te zijn volgens de meest recente versie van het Certificatieschema IPM Knaagdierbeheersing. Dit is niet alleen van toepassing op bedrijven zoals plaagdierbeheersers maar ook voor agrarische ondernemers of gemeentelijke diensten.

Wettelijk zijn er sinds dit jaar een aantal zaken veranderd rondom het bestrijden van plaagdieren. Er gelden strengere eisen bij de inzet van chemische middelen voor de bestrijding van knaagdieren binnen en buiten gebouwen. Vanaf 1 januari 2023 gaan wettelijk een aantal zaken veranderen rondom plaagdierbeheersing. Vanaf deze datum gelden strengere (wettelijke) eisen bij inzet van chemische middelen (rodenticiden) voor de bestrijding van ratten en muizen, binnen en buiten gebouwen. Nagenoeg alle chemische middelen tegen ratten en muizen mogen alleen nog worden toegepast door IPM-Knaagdierbeheersing gecertificeerde bedrijven en aanvullend geschoolde personen met een IPM-KBA licentie.

Voor de beheersing van ratten en muizen geldt vanaf 1 januari 2023 een zogeheten integrale aanpak. Bij Integrated Pest Management (IPM) worden eerst alle beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen ingezet. Als allerlaatste stap kan een beroep op chemische middelen worden gedaan. Deze integrale aanpak mag alleen door erkende bedrijven worden uitgevoerd. Dit zijn bedrijven die onafhankelijk zijn getoetst. Gecertificeerde bedrijven kun je vinden op de website van Avined.