Biologische geurstof houdt ongedierte buiten de deur

Als IKB-PSB gecertificeerd ongediertebestrijder is Han Schorfhaar telkens op zoek naar de beste oplossing om bedrijven zodanig in te richten dat de bestrijding van ongedierte beheersbaar blijft. Afgelopen maand heeft Han een proef gedaan bij een bedrijf door meerdere houders met een biologische geurstof te plaatsen. Hiermee worden de ruimtes vrij gehouden van muizen, ratten en marters. 

Biologische vloeistof
Han Schorfhaar: “De biologische vloeistof in de koker ruikt wat branderig en plaatsen we uitsluitend aan de buitenzijde van de locatie. Met name in stallen, magazijn, loods of opslagruimte is het plaatsen van deze kokers met biologische vloeistof echt een aanrader”. De kokers zijn 20 centimeter lang en worden door Han om 10 tot 15 meter aan de muur/wand bevestigd. De vloeistof in de koker bestaat uit gedistilleerd water, vloeibare zeep, kruiden, kruidnagel en etherische oliën.

Natuurlijke vijand
De biologische geurstof creëert voor muizen, ratten en marters het gevoel van een onveilige situatie omdat de indruk wordt gewekt dat er natuurlijke vijanden in de buurt zijn. Muizen, ratten en marters komen daardoor niet in de omgeving van de geplaatste koker(s).

Werkzame termijn
De biologische vloeistof is volkomen onschadelijk voor de gezondheid van mens, dier en milieu en blijft circa 3 maanden werkzaam.

IPM 2023 gecertificeerd
Han is naast IKB-PSB gecertificeerd ongediertebestrijder ook IPM 2023 gecertificeerd. Voor de beheersing van ratten en muizen geldt met ingang van 2023 een zogeheten integrale aanpak. Bij Integrated Pest Management (IPM) worden eerst alle beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen ingezet. Als allerlaatste stap kan een beroep op chemische middelen worden gedaan. Deze integrale aanpak mag alleen door erkende bedrijven worden uitgevoerd. Dit zijn bedrijven die onafhankelijk zijn getoetst.